En Çok Kullanılan 10 Kargo Terimi

Kargo işlemleri ile fazlaca uğraşanların oldukça sık karşılaştığı kargo terimlerinin birçok kişi tarafından da merak edildiğini söyleyebiliriz.

Bilindiği üzere her sektör ve iş kendisine özgü terimleri içerisinde barındırmaktadır. Lojistik, kargoculuk veya taşımacılık alanında kullanılan ve kendilerine özgü olan bazı terimler bulunmaktadır. Birçoğumuz bu terimlerin ne anlama geldiğini yorumlayarak bulabilse de, bazı terimlerin yorumlanması da bir hayli güçtür. Gerek kargo alırken, gerekse kargo gönderirken karşılaşacağınız bu terimler hakkında bilgi almak ister misiniz? Hemen sizlere ön plana çıkan ve sıkça kullanılan 10 kargo terimini açıklayalım.

1- Ambar Tesellüm Belgesi

Müşteriden kargo alırken düzenlenen ve maliyece onaylı resmi belgeye “Ambar Tesellüm Belgesi” denmektedir.

2- Ring Aracı

Ring aracı, kargo şirketlerinin şube araçlarından farklı olarak gün içerisinde belirli güzergahlarda hareket eden kargoların ulaşımının sağlanması ve toplanması  için kullanılan araçtır

3- Taşınması Yasak Kargo

Kanunen taşınması yasaklanmış olan veya diğer kargolara ya da çalışanlara hasar verebilecek niteliklere sahip olan kargolara taşınması yasak kargo denmektedir.

4- Yönlendirme

Kargo şubesine veya acentesine gelen kargonun müşteri isteği veya adres hatası gibi çeşitli sebepler ile farklı bir şubeye ya da acenteye yönlendirilmesi işlemine denilmektedir.

5- Kargo Kodu

Kargo Kodu; Gönderisi yapılan kargonun belirli bilişim sistemleri üzerinde takibinin yapılabilmesi için oluşturulan 19 haneli bir kod numarasıdır. Genellikle rakamlardan oluşan bu kod içerisine son zamanlarda harflerde dahil edilmiştir.

6- Konveyör

Genellikle Transfer Merkezlerinde yer alan ve kargoların taşınmasında kullanılmak amacıyla oluşturulmuş yürüyen bantlara “Konveyör” denilmektedir.

7- Hasar Tespit Tutanağı

Kargo üzerinde meydana gelen yırtılma, parçalanma ve ezilme gibi hasar çeşitleri sonucunda bu hasarın tespiti amacıyla düzenlenen belgeye Hasar Tespit Tutanağı denmektedir.

8- Manifesto Torbası

Dosya ve Mİ olarak adlandırılan paketlerin( 1 desi’den küçük paketler), önemli fatura ve evrakların gideceği şubeye göre ayarlanarak bir arada taşınmasına olanak sağlayan ağzı mühürlenmiş torbalardır.

9- Toplu Taşıma İrsaliyesi (TTİ)

Kargoların şubeler arasında taşınması sırasında bulundurulan, içerisinde varış noktası, kargo kodu gibi bilgilerin yer aldığı ayrıca zimmet kontrolüne de olanak sağlayan irsaliyeye Toplu Taşıma İrsaliyesi denilmektedir.

10- Araç Sefer Çizelgesi

Kargo şubelerinden ya da Transfer Merkezlerinden ayrılan araçların giriş ve çıkış saatleri ile km bilgilerinin kayıt edildiği kargo araçlarında bulunan çizelgedir.

Cevap Bırakın