Hasar tespit tutanağı, gönderici tarafından gönderilen kargonun alıcıya ulaşması esnasında yapılan kontrollerde ürünün hasarlı olması ile birlikte pek çok kişi tarafından araştırılan bir konu olmuştur.
Kargolama sürecinde sıkça meydana gelen hasarlı kargolarda alıcının yapması gereken temel nokta ürünü almaksızın hasarlı gelen kargoyu iade etmek olacaktır. Bunun için izlenen belirli bir prosedür vardır. Birçok kişi ürünü aldıktan sonra inceleme yapmakta ve ürünün hasarlı geldiğini görmektedir. Fakat bu incelemenin yapılması ürünü teslim almadan önce olmalıdır. Burada uygulanacak olan prosedür kurye tarafından ürünün getirilmesinden sonra ürünün incelenerek hasarlı olduğunun belirtilmesi ile ürünü almadan hasar tespit tutanağı tanzim etmek olacaktır. Sizlere bu yazımızda Hasar Tespit Tutanağı Nedir? ve Hasar Tespit Tutanağı Nasıl Tutulur? Sorularını yanıtlamaya çalışacağız.
Hasar Tespit Tutanağı Nedir?
Hasar Tespit Tutanağı, gönderici tarafından gönderilen kargonun alıcıya ulaşması ile birlikte hasarlı olduğunun tespit edildikten sonra kurye ve alıcı tarafından imzalanan tutanaktır. Tutanakta hasar seçimi, açıklaması, alıcı ve kurye imza kısmı bulunmaktadır. Hasar tespit tutanağının tanzimi ile birlikte ürün teslim alınmayarak iade edilmektedir.
Hasar Tespit Tutanağında Neler Yer Alır?
Hasar tespit tutanağı, genellikle kargo şirketleri tarafından oluşturulan matbu bir tutanaktır. Tutanak giriş kısmında; “…./…./…… tarihinde çıkışlı, …./…./…… tarihinde varışlı …………………….. numaralı kargonun alıcıya ulaştığı …./…./…… tarihinde kargo paketinde sorunlar tespit edilmiştir” yazısı yer almaktadır. Tutanak içerisinde alıcı ve sorumlu tarafından imzalanacak alanlar ve açıklama kısmı bulunduğu gibi aşağıda belirtilen bir kısım sorunlarda bir forum içerisinde işaretlenmeli bir şekilde sunulmaktadır.
- Ambalaj Yetersiz
- Dağınık
- Eksik
- Faturası Yok
- Patlak
- Yasak Kargo
- Islak
- Kırık
- Kayıtsız
- Diğer
- Ezilmiş
Hasar Tespit Tutanağı Nasıl Tutulur?
Kurye tarafından getirilen üründe teslim tutanağı imzalanmadan önce ürünün paketinden hasarlı bir şekilde gelmiş olduğu açıksa ürünü almadan hasar tespit tutanağı tanzim edilmesi gerektiği talebinizi iletin. Kurye matbu bir tutanak çıkararak sizlerle birlikte yukarıda belirttiğimiz sorunları işaretleyip açıklama kısmını doldurarak imzalayacaktır. Hasar tespit tutanağı tanzim edildikten sonra ürün iade edilecektir.