Günümüzde birçok kişi ve firma kargo gönderimi yaptıktan sonra fatura üzerinde sadece fiyatlandırma ve adresleri kontrol etmektedir. Fatura üzerinde fiyatlandırma ve adres dışında da kontrol edebileceğiniz kısaltılmış bazı terimler bulunmaktadır. Bu bilgiler sizlere gereksiz gibi gözükse de öncelikle bazı problemlere yol açtığını bilmenizi isteriz. Bu terimler hakkında da bilgi sahibi olmaya çalıştığınızı düşünerek sizlere bu yazımızda kargo faturası üzerinde yer alan terimler ve anlamları hakkında bilgi vermeye çalışacağız.
PÖ – ÜA –AT – Tİ Kısaltmaları Nelerdir?
Kargo gönderilerinde sizlere fatura kesimi yapıldıktan sonra verilen faturada dikkat etmeniz gereken bazı noktalar bulunmaktadır. Birçok gönderici bu noktaları atlıyor olsa da, sıkıntı yaşayan bir hayli kişi bulunmaktadır. Bazen göz ardı ettiğimiz bu hususlar büyük sorunları yol açabilmekte hatta alıcı ile sorun bile yaşanmaktadır. Faturanızın kontrolünde kısaltmalara da dikkat ederek anlamlarını bilmenizin faydalı olacağını düşünerek en çok karşılaşılan kısaltmaları sizlerle paylaşıyoruz.
PÖ (Peşin Ödeme) : Faturanızda yer alan PÖ kısaltmasını anlamı; taşıma bedelinin gönderici tarafından ödendiğini bildirmektedir.
ÜA (Ücret Alıcıdan) : ÜA kısaltmasının faturanızda işaretli olduğunu ya da yazılı olduğunu gördüğünüzde, taşıma bedelinin alıcı tarafından ödeneceğini belirtmiş olduğunuzu söyleyelim.
AT (Adrese Teslim) : Genellikle en çok tercih edilen adrese teslim gönderilerde faturanızda AT kısaltmasını görürsünüz. Bu kısaltma gönderinizin alıcının adresine teslim edileceğini bildirmektedir.
Tİ (Telefon İhbarlı) : Günümüzde pek çok kişi tarafından tercih edilmese de oldukça işe yarar olan telefon ihbarlı gönderiler gönderici tarafından verilen kargonun varış şubesine ulaştığında alıcının aranması ve ürünü şubeden alabileceği anlamına gelmektedir.
Fatura da Yer Alan Kısaltmalara Neden Dikkat Etmeliyim?
Kargo gönderilerinde yapılan büyük hatalardan birisi faturanın ve gönderi takip formunun kontrol edilmemesidir. Bazen yanlış anlaşılmalar sonucunda taşıma bedeli tarafınıza ait olan kargolar, alıcı ödemeli gönderilmektedir. Bu ise alıcı ve gönderici arasında bazı tartışmalara yol açmaktadır. Bu tartışmalara mahal vermemek adına ürününüzü kargo şirketine teslim ettikten sonra faturanızda ve gönderi formunuzda gerekli kontrolleri yaparak tam anlamıyla istediğiniz gibi gönderinin gönderilip gönderilmeyeceğini teyit edebilirsiniz. Bu hem sizin açınızdan hem de alıcı açısından oldukça önemlidir.