Birçok kişi hasar, kayıp gibi kargonun zayi olduğu durumlarda ne yapacağı konusunda araştırma yapmaktadır. Pek çok kargo şirketi gönderilerin taşıma sırasında zayi olması ile ilgili prosedürleri gereği işlem yapmaktadır. Sizlerde bu gibi durum ile karşı karşıyaysanız yazımızdan detaylara ulaşabilirsiniz. Sizlere bu yazımızda Kargo Tazmin Talebi Nasıl Yapılır? Sorusunu cevaplandırmaya çalışacağız.
Kargo Tazmin Talebi Başvurusu
Kargonuzun taşıma esnasında zarara uğradığını düşünüyorsanız, bu zararın giderilmesi adına kargo Şube Müdürlüğüne ya da Bölge Müdürlüğüne dilekçe ile başvuru yapmanız gerekmektedir. Fakat burada dikkat edilmesi gereken nokta alıcının kendisine gelen gönderiyi teslim almayarak hasarlı olduğunu belirtmesi gerekmektedir. Daha sonrasında ise kurye personeli ile beraber tutanak tanzim ederek kargoyu teslim almadığını belirtecektir. Aksi halde birçok kargo şirketi gönderi alındıktan sonra yapılan kontrollerde hasarlı çıkması durumunda iadeyi kabul etmemektedir.
Tazmin Evrakları Nelerdir?
Tutulan tutanak sonrasında kargo şirketleri alıcıdan bazı evrakları talep etmektedir. Tutanağın yanı sıra alıcının kargo içeriğini gösteren kabul fişi ile ürünün ticari olması durumunda faturasını veya irsaliyesini talep etmektedir. Bu evrakları tamamlayıp yetkiliye teslim ettikten sonra tazmin süreciniz başlayacaktır.
Kargo Şirketi Tazmin Süreci Nasıl İşler?
Evrakların tümünün hazır edildikten sonra ilgili şube bu evrakları Bölge Müdürlüklerine göndermektedir. Bölge Müdürlükleri kendilerine gelen bu evrakların incelemesini ve araştırmasını yapmaktadır. Kayıp gönderileri için genellikle araştırma ve görüş kayıtları istenilmektedir. Tüm bilgiler toplanıp araştırmalar yapıldıktan sonra Bölge Müdürlüğü Tazmin Komisyonu değerlendirmesini Genel Müdürlük Tazmin Komisyonuna gönderir.
Değerlendirme Süreci Sonucu
Belirli komisyonlar tarafından değerlendirilen tazmin talebinin kabul görmesi durumunda ilgili şubeye bilgi verilerek alıcı ile iletişime geçilir. Alıcının tazmin talebinde belirtmiş olduğu gönderinin ödeme tutarı vergi mükellefi olması durumunda fatura karşılığında, bireysel gönderi olması durumunda ise gider pusulası veya muvafakat name karşılığında alıcının belirtmiş olduğu IBAN numarasına yatırılmaktadır. Tazmin komisyonlarının alıcının talebini reddetmesi durumunda ise, yine ilgili şubeye bilgi gönderilerek alıcıyı bilgilendirmesini talep eder. Alıcı vermiş olduğu tazmin talebinin tekrar değerlendirilmesi üzerine itiraz dilekçesi ile talebinde bulunabilir. Bu talepten sonra komisyon itiraz talebi ile birlikte tazmin talebini birlikte değerlendirecektir.